Ozonowanie – zwalczanie szkodników i dezynfekcja ozonem
Spis treści
Co to jest ozon?
Gaz złożony z trzech atomów tlenu. Ma świeży zapach powietrza po burzy i niebieskawy kolor. W dużych stężeniach ma ostry przenikliwy zapach. Jest niepalny (ma jednak właściwość podtrzymywania procesu spalania), dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest dość nietrwały. Powstaje naturalnie w atmosferze ziemskiej, może być również produkowany przez odpowiednie urządzenia zwane generatorami ozonu. Wytwarzany przez nie ozon wchodzi w reakcję ze związkami organicznymi (pleśń, grzyby, wirusy, bakterie, alergeny) i całkowicie je niszczy.
Polega to na tym, że ozon rozkładając się uwalnia cząsteczkę tlenu, która neutralizuje związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi. Reakcja ta nazywa się ozonowaniem, w wyniku którego powietrze pozostaje czyste, świeże, wolne od wirusów, bakterii i innych niebezpiecznych dla zdrowia związków. Ozonowanie nie tylko dezynfekuje powietrze, ale również szybko usuwa wszelkie przykre zapachy. Dowiedziono, że działanie bakteriobójcze ozonu jest prawie 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru i już niewielkie stężenie ozonu w ciągu kilku minut zabija wszystkie bakterie, wirusy, grzyby itp.
Jak działa ozon?
Ozon wchodzi w reakcję ze związkami organicznymi – pleśnie, grzyby, wirusy, bakterie, pyłki roślin, roztocza i całkowicie je niszczy. Tlen uwalniany podczas rozkładu ozonu neutralizuje uciążliwe dla zdrowia właściwości pyłków kwiatowych, zapobiegając alergiom, podrażnieniom gardła, nosa i oczu.
Drobnoustroje giną już od śladowych ilości ozonu, dzięki czemu nie występuje niebezpieczeństwo zakażenia bakteryjnego, groźnych chorób, gnicia żywności i pojawienia się przykrego zapachu.
Ozon jest skuteczniejszy i szybszy w działaniu od stosowanych, dostępnych na rynku środków chemicznych!
Urządzeniem wytwarzającym ozon (ozonu nie daj się magazynować!) jest urządzenie zwane generatorem ozonu lub ozonatorem. Wystarczy włączyć urządzenie do prądu, bez żadnych dodatkowych kosztów! Ozon nie pozostawia po sobie śladu. Cząsteczka toksycznego ozonu jest bardzo nietrwała i szybko rozpada się do życiodajnego tlenu.
Ozon również skutecznie niszczy inne owady, w tym muchy, komary, karaczany, pluskwy, wszy, roztocza, uciążliwe rybiki, a także gryzonie.
Ozonowanie – zastosowanie
Domy, budynki mieszkalne
Odór papierosowy: jego liczne, groźne dla zdrowia związki chemiczne w zetknięciu z ozonem utleniają się do związków mniej szkodliwych i pozbawionych duszącej woni nikotyny. Neutralizuje zapach w pomieszczeniach, w których odór papierosów wniknął w meble, ściany oraz tapicerkę samochodu.
Likwidacja niechcianych zapachów: ozon na stałe likwiduje zapach stęchlizny, spalenizny, zapachy odzwierzęce, zapach potu, moczu, kału oraz inne organiczne lub nieorganiczne zapachy uciążliwe dla naszego zdrowia i samopoczucia. W domu– w kuchni likwiduje zapach przypalonych potraw.
Likwidacja insektów: szybko usuwa wszystkie owady latające: muchy, komary, osy, szerszenie, mole, i in.; owady biegające: pająki, karaczany, prusaki, pluskwy, wszy, roztocza, obrzeżki, kleszcze, mole, mrówki faraona, mrówki czarne i in.; owady pełzające: rybiki cukrowe i wszelkiego rodzaju larwy w okresie przeobrażania zupełnego.
Likwiduje alergeny: roztocza, pyłki roślin, grzyby (pleśnie); niewielkie stężenia ozonu powodują całkowitą eliminację w pomieszczeniu roztoczy zasiedlających najmniejsze przestrzenie naszych domów, dywany, wykładziny, tapicerki.
Budownictwo
Ozon likwiduje zapachy po malowaniu, remontach, chemii budowlanej – ważne w pokojach dla dzieci, starszych oraz chorych np. alergików. Całkowicie eliminowane są roztocza i inne alergeny. Ozonować można nie tylko całe pomieszczenia, ale i pojedyncze przedmioty np. dywan, kanapa, wnętrze szafy lub garderoby oraz ich zawartości.
Hotele i SPA
Wykorzystanie generatora ozonu w pokoju hotelowym zdezynfekuje powietrze oraz wyposażenie ograniczając ryzyko zakażenia bakteryjnego i wirusowego. Klienci na pewno docenią wolne od nieprzyjemnych zapachów powietrze a zastosowanie ozonu do kanałów nawiewnych wentylacji i klimatyzacji spowoduje likwidację groźby wystąpienia Legionellozy, najpoważniejszego czynnika zakaźnego w hotelarstwie.
Transport
Ozonowanie wnętrz ciężarówek, autobusów, tramwajów, taksówek i innych pojazdów usuwa całkowicie zapachy z wnętrza, jednocześnie sterylizując układy wentylacyjne i klimatyzacyjne pojazdów. W kontenerach mroźni i chłodni dezynfekuje wnętrza zapobiegając namnażaniu się niebezpiecznych dla zdrowia bakterii i wirusów.
Gastronomia
Rozumiana jako szeroko pojęte usługi żywienia zbiorowego. Restauracje, smażalnie, pizzerie, bary, lodziarnie itp. – wszędzie tam usługa polegająca na okresowym ozonowaniu jest wręcz niezbędna. Likwiduje nieprzyjemne zapachy, dezynfekuje powierzchnie, usuwa insekty i gryzonie.
Zakłady pogrzebowe
Usługa polega na ozonowaniu pomieszczenia przygotowania do pochówku. Sterylizacja pomieszczeń i chłodni oraz przygotowanie pojazdu transportowego.
Pogorzeliska
Ozonowanie skutecznie usuwa – na stałe (A NIE MASKUJE) zapach spalenizny.
Szkody popowodziowe
Proces ozonowania niszczy rozwijające się po powodziach i zalaniach pleśnie i grzyby oraz ich plechy i grzybnie.
Zwalczanie i odstraszanie szkodliwych gryzoni ozonem
Ozon działa odstraszająco na gryzonie, jednak przy zastosowaniu większych stężeń gazu powoduje ich eliminację. Zwalczanie szkodników, np. owadów i gryzoni w formie gazu – fumigacja Ozon z dużym powodzeniem może być użyty jako fumigant.
Do niedawna powszechnie stosowanym fumigatorem był bromek metylu, który obecnie może być zastąpiony przez ozon. Główną zaletą fumigacji jest wysoka skuteczność w zwalczaniu szkodników drewna oraz neutralność procesu dla odkażanego materiału.
Fumigacja drewna oraz opakowań drewnianych takich jak skrzynie, palety czy bębny kablowe, jest wymagana również w transporcie międzynarodowym, poza granicami Unii Europejskiej oraz między niektórymi krajami członkowskimi (między innymi Portugalia i Hiszpania). Ma to na celu zatrzymanie rozprzestrzeniania się szkodników pod postacią zarodków, nasion czy jajeczek.
Fumigacja najczęściej wykonywana jest poprzez namiotowanie polegające na zamknięciu fumigowanego obiektu w szczelnym opakowaniu, do którego wtłaczany jest pod ciśnieniem fumigator.
Metoda ta sprawdza się zarówno podczas gazowania pojedynczych opakowań drewnianych, mebli, jak i całych budynków. W gospodarstwach domowych coraz częściej do zwalczania insektów takich jak komary, muchy, osy, mrówki faraona, rybiki, pchły, pluskwy, karaczany, mole stosuje się ozonatory generujące duże dawki ozonu powodujące eliminację owadów i ich wszystkich form (jaja, larwy, osobniki dorosłe, motyle) w krótkim czasie. Pomieszczenia i przedmioty ozonowane , po ich wyłączeniu, w kilkadziesiąt minut (po wywietrzeniu pomieszczenia w kilka, kilkanaście minut) nadają się do użytku. Nie trzeba opróżniać pomieszczeń, np. ze znajdujących się w nim artykułów spożywczych!
Tępienie szkodliwych owadów pasożytniczych, ich jaj i larw
Ozon skutecznie niszczy insekty:
owady latające: muchy, komary, osy, szerszenie, mole, kleszcze i in.
owady biegające: pająki, karaczany, prusaki, pluskwy, wszy, roztocza, obrzeżki, mole, mrówki faraona, mrówki czarne i in.
owady pełzające: rybiki cukrowe i wszelkiego rodzaju larwy w okresie przeobrażania zupełnego
Niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników – dezynfekcja (odkażanie)
Drobnoustroje giną już od śladowych ilości ozonu, dzięki czemu nie występuje niebezpieczeństwo zakażenia bakteryjnego, groźnych chorób, gnicia żywności i pojawienia się przykrego zapachu.
Dezynfekcja to inaczej odkażanie – likwidacja pleśni i innych szkodliwych grzybów, wirusów, form wegetatywnych i przetrwalnikowych drobnoustrojów (chorobotwórczych) metodą chemiczną, termiczną lub metodą ozonowania. Poprzez ozonowanie pomieszczeń i przedmiotów znajdujących się w pomieszczeniach możemy zmniejszyć liczbę drobnoustrojów do bezpiecznego poziomu, tzn. nie zagrażającego organizmom żywym i produktom spożywczym. Proces Ozonowania nie powoduje całkowitego wyjałowienia środowiska.
Usuwanie nieprzyjemnych zapachów – dezodoryzacja
Ozon na stałe likwiduje zapach stęchlizny, spalenizny, zapachy odzwierzęce, zapach potu, moczu, kału oraz inne organiczne lub nieorganiczne zapachy uciążliwe dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Odór papierosowy – jego liczne, groźne dla zdrowia związki chemiczne w zetknięciu z ozonem utleniają się do związków mniej szkodliwych i pozbawionych duszącej woni nikotyny. Neutralizuje zapach w pomieszczeniach, w których odór papierosów wniknął w meble, ściany oraz tapicerkę samochodu.
Związki pierścieniowe oraz ich pochodne – są stosowane jako rozpuszczalniki organiczne do lakierów i farb. Niebezpieczne dla zdrowia, mają bowiem właściwości rakotwórcze. Ozonowanie wywołuje rozpad pierścienia węglowego i utlenienie powstałych związków prostych do dwutlenku węgla, wody oraz tlenków pierwiastków wchodzących w skład pochodnych.
Zwalczanie alergenów i roztoczy w pomieszczeniu – deakaryzacja
Niebezpieczne dla zdrowia, powodują bowiem ataki astmy, alergie, osłabienie. Uwalniany podczas rozkładu ozonu, tlen neutralizuje uciążliwe dla zdrowia właściwości pyłków i zapobiega wystąpieniu alergii, podrażnień gardła, nosa, oczu. Nawet niewielkie stężenia ozonu powodują całkowitą eliminację w pomieszczeniu roztoczy zasiedlających najmniejsze przestrzenie naszych domów, dywany, wykładziny, tapicerki i innych.
Usuwanie pleśni i innych szkodliwych grzybów – odgrzybianie
Ozon trwale niszczy grzyby, w tym pleśnie, grzybnie oraz formy przetrwalnikowe niebezpieczne dla zdrowia osób przebywających w ich otoczeniu. Oczyszcza ściany z pleśni i usuwa przykry odór stęchlizny. Całkowicie eliminuje grzyby i drobnoustroje zasiedlające przewody klimatyzacyjne naszych domów, biur, samochodów…
W nasiennictwie i przechowalnictwie zbóż po użyciu ozonu wzrasta zdrowotność ziarna. Ozon niszczy grzyby zasiedlające powierzchnię ziarna, m.in. Aspergillus parasiticus. Nasiona roślin porażone grzybami, po poddaniu ich procesowi ozonowania zyskują podwyższoną siłę kiełkowania. Wykonane w tym kierunku badania dowodzą, że gazowanie ozonem nie ma szkodliwego wpływu na właściwości przemiału zbóż, w tym kukurydzy, właściwości wypiekowe, skład aminokwasów, kwasów tłuszczowych.
Zajmujemy się problematyką zwalczania szkodników od 1984 roku, czyli od pierwszej rejestracji jednoosobowej firmy zajmującej się odkażaniem, tępieniem szkodników i gryzoni. Prowadzimy szkolenia w Polskim Stowarzyszeniu Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji.