Mklik mączny – opis, informacje
Spis treści
Mklik mączny (Ephestia kuehniella) – owad z rzędu motyli, szkodnik magazynowy
Długość ciała owada osiąga 10-14mm, rozpiętość skrzydeł 20-25mm. Przednie skrzydła są szare z niebieskawym odcieniem, w części nasadowej i wierzchołkowej występują poprzeczne, czarne, zygzakowate linie. Tylne skrzydła są szerokie, jasno-szare, z ciemniejszymi żyłkami i obwódką zewnętrzną. Skrzydła w czasie spoczynku złożone dachówkowato wzdłuż tułowia.
Gąsienica biała lub szarożółta, pokryta delikatnymi włoskami, do 20mm długości.
Poczwarka do 9mm długości, początkowo jasnobrązowa, potem prawie czarna, spoczywa w mocnym kokonie.
Tryb życia i aktywność moli spożywczych
Motyle nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko w nocy. W dzień siedzą nieruchomo na ścianach i opakowaniach. W temperaturze pokojowej żyją około 2 tygodni. Długość życia przedłuża się znacznie w warunkach gdy motyle mają dostęp do wody.
Rozmnażanie i rozwój mklika mącznego
Samice składają jaja pojedynczo lub w niewielkich złożach bezpośrednio na produkty spożywcze lub na opakowania. Maksymalna obserwowana liczba jaj to 420 szt., średnia 200 szt. Składanie jaj odbywa się w temperaturze między 13 a 33ºC. Porażenie produktu rozpoczyna się od warstwy górnej i w opakowaniach rzadko zdarza się aby zniszczone były warstwy dolne. Po zakończeniu żerowania gąsienica buduje kokon i w nim się przepoczwarcza. W naszych warunkach klimatycznych mogą rozwinąć się 2-3 pokolenia, w pomieszczeniach ogrzewanych nawet 6. Wszystkie stadia są stosunkowo odporne na działanie niskich temperatur i nawet w -10ºC mogą przeżyć jednodniową ekspozycję.
Występowanie i szkodliwość moli spożywczych
Mklik mączny występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce jest bardzo groźnym szkodnikiem w magazynach, sklepach, młynach i piekarniach, gdzie wyrządza poważne szkody.
Gąsienice mklika mącznego, białe, pokryte krótkimi włoskami, żerują na produktach spożywczych – mąkach, kaszach, makaronach, owocach, orzechach, nawet czekoladzie. Larwy mklika mącznego potrafią znaleźć się w trudno dostępnych, z pozoru zamkniętych opakowaniach produktów spożywczych, np. w kartonowych pudełkach z saszetkami herbaty. Uwielbiają takie miejsca, gdzie w spokoju dojrzewają i wykluwają się z nich dojrzałe, latające okazy.
Objawem występowania w żywności larw mklika jest charakterystyczne rozdrobnienie (będące zapewne efektem przeżucia tegoż przez larwy i wydalenia), a także przyklejanie się tych resztek do ścianek opakowań, jak do nitek sieci pajęczej. Wytępienie tych szkodników oznacza pozbycie się wszelkiej zainfekowanej żywności.
Nie wiesz jak pozbyć się moli spożywczych?
Zobacz naszą ofertę: środek na mole spożywcze
Zajmujemy się problematyką zwalczania szkodników od 1984 roku, czyli od pierwszej rejestracji jednoosobowej firmy zajmującej się odkażaniem, tępieniem szkodników i gryzoni. Prowadzimy szkolenia w Polskim Stowarzyszeniu Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji.